Vi havde "base" i et hus hos en ældre kvinde, hvor cyklerne stod klar, og hvor vi også spiste frokost - lavet af vores guide. På billedet kan I se vores guide, der har fundet cyklerne frem og lige er ved at tjekke dem.
Vores guide var ung og rigtig flink. Han var god til engelsk og til at fortælle om de ting, som vi nu skulle se.
Cyklerne blev pumpet og indstillet, inden vi begav os ud på de små veje og stier. Vi undrede os over, hvorfor cyklerne var så mudrede, men vi fandt svaret, da vi selv kom afsted... Deres jord er meget leret og rødt. Det havde regnet, så det sprøjtede lidt op af benene, når vi kørte... og også op på cyklerne.
Vi skulle cykle både før og efter middag. Først tur var rundt i landsbyen og rundt imellem rismarker og grønsagsmarker. Anden tur gik til en håndværkslandsby, hvor de laver sommerfugle og guldsmede af bambus.
Vi startede med at køre rundt i landsbyen, og første stop var det lokale marked, hvor vi så mange spændende ting. F.eks. stoppede vi ved denne kvinde, der solgte urter og naturmedicin mod alverdens sygdomme og lidelser. Jeg kunne genkende nogle frø, som jeg har set Nhung drikke i varmt vand som te. Frøene skulle hjælpe én til at sove bedre om natten.
Det var spændende at opleve et marked i de rigtige omgivelser, og hvor grønsagerne er hentet direkte fra de omkringliggende marker. Der var også nogle ting, som vi ikke havde set før, f.eks. friske blade til te.
Efter markedet gik turen ud på digerne og de små stier mellem rismarkerne. I vejkanten groede der ananasbuske men uden ananas. Guiden fortalte, at børnene som regel spiser dem! Det er børnene, der passer køer/vandbøfler - tager dem med ud at græsse om morgenen og tager dem med hjem igen til landsbyen om eftermiddagen. Hvad mon danske børn ville sige til det?
Vi så køer og vandbøfler alle vegne. Nogle gange skulle man passe på, når man skulle passere dem. Måske valgte de lige pludselig at skifte retning... Nogle af dem havde kobjælder på. Ved hjælp af kobjælder med forskellige lyde kan familierne genkende dem fra hinanden.
Inden middag besøgte vi landsbyens fælleshus, hvor vi af en ældre mand blev budt på vietnamesisk te. Han var blevet udvalgt af indbyggerne i landsbyen til at passe på fælleshuset. I det 500 år gamle hus kunne vi se et skudhul fra krigen, som den ældre mand også havde været med i.
I spanden foran bordet står der en slags pibe, som vi ikke blev budt på at ryge, men på gaderne i Hanoi ser vi af og til mænd, der ryger på disse piber.
Frokosten blev som sagt tilberedt af vores guide i husets køkken. Vi fik serveret nudler med oksekød, tomater og grønsager. Efter frokosten var der 10-15 min, hvor vi kunne gå rundt for os selv, indtil vi skulle afsted igen. Overalt blev der høstet den sidste ris, så der var fyldt med ris og halmen fra stråene overalt på vejene i byen. Halmen brænder de af eller bruger til foder.
Vietnameserne har nogle meget lave cykler, så der var behov for lidt indstilling, inden vi kørte til landsbyen, hvor de laver sommerfugle og guldsmede af bambus. Hvis de er lavet korrekt, har de en ufattelig balance. I kan se, at Ivar holder en på fingeren på billedet.
Vi besøgte to huse, hvor de i det første hus lavede dem helt fra bunden. Det var hele familien, der var med til at lave dem. Konen snittede bambusstykkerne til. En lille pige satte vingerne på og limede. Inden hun lagde dem til siden, tjekkede hun lige på en pind, om de havde balancen.
I det andet hus fik de forskellige farver og dekorationer i form af øjne osv. Vi købte selvfølgelig et par sommerfugle, én i sort og én i blå. De havde pakket en kæmpe kasse med både sommerfugle og guldsmede, som var parat til at blive sendt ud i verdenen.
På vej tilbage til landsbyen skulle vi forbi en berømt pagode, hvor der var ca. 200 trin til toppen.
Herefter gik turen tilbage til landsbyen. Det var en rigtig god cykeltur, som vi godt kan anbefale andre at tage på. Man ser rigtig mange ting på turen, og det er altid rart at komme væk fra den hektiske og travle trafik i Hanoi.
Da vi kom tilbage til Hanoi, fik vi øje på sommerfuglene og guldsmedene i butikkerne. Vi havde ikke lagt mærke til dem før, men nu ved vi, hvordan og hvor de laves.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar