Her kommer den så, brygmester Kole – den længe ventede melding om øl i Vietnam.
Og jeg vil starte med at sige, at øl i Vietnam ikke er på højde med Danmark!
Lokale mikrobryggerier: nærmest ikke eksisterende. Jeg har prøvet to øl fra lokale bryggerier, hvor ingen af dem er i top: Fra et belgisk bryggeri har jeg smagt en red ale, der nok kunne gå an, og fra et tjekkisk en ”Pilsner 12”, der var meget frugtig i smagen og formentlig brygget på ris. Sidstnævnte bryggeri havde vist mistet brygmesteren for årtier siden...
De lokale drikker Bia Hanoi til under 1 krone for en øl – og de drikker faktisk temmelig meget af det i Hanoi (et godt bud er cirka samme niveau som danskere – men det er også kun i storbyen). De fleste siger, det har en fad smag, og at de først kan drikkes efter den femte af slagsen. Enkelte siger at det smager udmærket på grund af den kraftige humlesmag.
Derudover kan man få øl fra Halida og Saigonbryggeriet. Førstnævnte er kontrolleret af Carlsberg, og kvaliteten er også god. Ledelsen er dansk, og vi har mødt dem et par gange (danskerne holder lidt sammen herovre). De to danskere i ledelsen er begge brygmestre og melder om problemer med at holde gæringstemperaturen kold nok! Vandkvaliteten er vist også problematisk. Og så skulle det ikke være så svært at brygge på ris (men jeg havde vist fået et par øl inden den tekniske forklaring, for jeg kan ikke huske meget af det...)
Og jeg vil starte med at sige, at øl i Vietnam ikke er på højde med Danmark!
Lokale mikrobryggerier: nærmest ikke eksisterende. Jeg har prøvet to øl fra lokale bryggerier, hvor ingen af dem er i top: Fra et belgisk bryggeri har jeg smagt en red ale, der nok kunne gå an, og fra et tjekkisk en ”Pilsner 12”, der var meget frugtig i smagen og formentlig brygget på ris. Sidstnævnte bryggeri havde vist mistet brygmesteren for årtier siden...
De lokale drikker Bia Hanoi til under 1 krone for en øl – og de drikker faktisk temmelig meget af det i Hanoi (et godt bud er cirka samme niveau som danskere – men det er også kun i storbyen). De fleste siger, det har en fad smag, og at de først kan drikkes efter den femte af slagsen. Enkelte siger at det smager udmærket på grund af den kraftige humlesmag.
Derudover kan man få øl fra Halida og Saigonbryggeriet. Førstnævnte er kontrolleret af Carlsberg, og kvaliteten er også god. Ledelsen er dansk, og vi har mødt dem et par gange (danskerne holder lidt sammen herovre). De to danskere i ledelsen er begge brygmestre og melder om problemer med at holde gæringstemperaturen kold nok! Vandkvaliteten er vist også problematisk. Og så skulle det ikke være så svært at brygge på ris (men jeg havde vist fået et par øl inden den tekniske forklaring, for jeg kan ikke huske meget af det...)
Carlsbergfolkene gav os to kasser Carlsberg (flaskeøl) til vores housewarming – superb (i høj kurs herovre)! Til housewarming-festen i vores hus blev der for øvrigt drukket 5 rammer/kasser øl – foruden punch, vin og spiritus (for 20 mennesker, så det var en god fest!)
Saigonbryggeriet (vist nok kontrolleret af Heineken) har flere brands – 333, Saigonbeer, etc., og de er også af god kvalitet – lidt mere smag end en gennemsnitlig dansk ”standard”-øl (dermed menes Tuborg, Carlsberg, Harboe, og hvad der nu ellers produceres af ens øl).
I vestlige butikker kan man få et mindre udvalg af især belgiske øl. Priserne er – ikke så overraskende, når brændstof til skibsfragt ikke er pålagt afgifter – ikke meget højere end i Danmark. Til gengæld koster Halida ikke meget mere end 3 kroner.
Konkluderende er bedømmelsen altså på øl i Vietnam:
- Så godt som ingen mikrobryggerier
- En meget begrænset vifte af specialøl
- Temmelig billige lokalproducerede øl i ok kvalitet (især når Carlsberg eller Heineken er medejere)