lørdag den 29. september 2007

My Son - a la Indiana Jones

Meget tidlig morgen og junglen ligger hemmelighedsfuld foran os. Ingen andre hvide mennesker udover os og 7 andre begiver os ud i det kuperede landskab. Dyrelyde omkring os og lidt morgentåge henover bjergene. Efter et stykke tid ser vi første glimt at det vi søger: De gamle, skjulte templer! Med IndianaJones stemning og følelsen af at være alene i storheden, i junglen og i de flotte rester af en mægtig kultur begiver vi os helt tæt på templerne....





Måske en lidt overdrevet start, men det VAR en meget tidlig tur (op kl. 05) ud i junglen, hvor de godt nok havde lavet stier, og det rige dyreliv var ikke mange meter væk, og der var stadigvæk sprængfarlige miner i junglen. Det tager en time i minibus fra Hoi An til My Son. Turen kan også arrangeres selv.
Efter at have været i Hoi An med fokus på mad, skræddere og strand, var det en god afveksling at se et af vietnams allerstørste og mest imponerende helligdomme, My Son.


My Son var det helligste tempelområde i Champakulturen, der havde sin storhed i det centrale Vietnam inden Kinh-folket (nordvietnameserne) overtog området.

Champa-templerne blev bygget fra år 300, og dem der kan ses i dag er bygget mellem år 600 og 1200 e.kr. I et par hundrede år lå de uagtet hen, indtil en fransk forsker kom forbi..

De resterende bygninger gav indtryk af meget storhed, men har også lidt meget under amerikanerne, der hensynsløst gjorde området til "free fire zone" og kastede, hvad de nu havde lyst til af bomber.

Bygningerne ligner murstensbyggeri - men champaerne har haft ukendte teknikker til at gøre murværket mere holdbart (hvor mange murstenshuse i Danmark kan mon holde 200 år uden renovation?). Murstenene var pudsede, så de lå helt tæt og forskere mener, at de brugte en speciel klistremetode til at få stenene til at sidde godt sammen.


Der var flere grupper af imponerende templer med altre - på billedet ser I en tekst der er skrevet med sanskrit (stadigvæk meget Indiana Jones).
Vores guide snakkede meget og længe om hinduisme, som var champaernes religion - om forskellige guder, handlinger og symboler.

Ingen kommentarer: